Lasius neglectus egy Európában nem őshonos többkirálynős (polygyn) hangya, amely akár több négyzetkilométeres szuperkolóniákat hoz létre, ahol a kiterjedt fészkek kapcsolatban vannak egymással. A lelőhelyek száma exponenciálisan növekedik. Mivel a L. neglectus nőstények nem repülnek ki a fészekből, ezért a fajt az ember terjeszti (p.l. virágfölddel). 

L. neglectus a szuperkolóniák területéről az őshonos hangyafajokat kiszorítja és szokatlanul magas egyedsűrűségével az őshonos életközösséget megváltoztatja (a legtöbb fajt kiírtja, így pár jól védekező faj felszaporodik). Magyarországról közel 20 szuperkolónia ismert, ebből az egyik a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjéből.

A téma nem csak hangyákkal kapcsolatos kérdéseket vet fel, mert a szuperkolóniák területén előfordulnak egyéb érdekes élőlények is. Például a virágfölddel való széthurcolás következményeként a hangyával együtt terjed a nálunk faunaidegen hangyavendég (myrmecophil) Platyarthrus schoblii ászka.

Lehet vizsgálatokat végezni terepen (p.l. a Botanikus Kertben és Budapesten) és laborban is.

A témáról további részletek olvashatóak a fajról naprakész weboldalon és az ottani irodalomjegyzékben felsorolt irodalmakban.

Utolsó módosítás: 2019. december 19., csütörtök, 23:59