A védett Maculinea boglárkalepkék hernyói Myrmica hangyáknál fejlődnek (szociálparaziták). A hernyók kezdetben egy tápnövény magkezdeményeit fogyasztják, majd (az esetek k.b. 1%-ában) egy megfelelő fajú Myrmica dolgozó a fészkébe cipeli (adoptálja) és ott a hernyókat a hangyák etetik („kakukk” Maculinea), vagy a hangyalárvákkal táplálkoznak (predátor Maculinea). Ennek oka, hogy a hernyók utánozzák a hangyalárvák szagát és hangját. A gazdafajok populációs szinten különbözhetnek egymástól, ami a különböző Maculinea populációk adoptálódását jelzi a különböző optimális gazdafajokhoz.

A hangyagazdák és a hernyók kapcsolata számos érdekes (p.l. evolúcióbiológiai, viselkedésökológiai és konzervációbiológiai) kérdést vet fel.

További vizsgálatokra érdemesek az alábbi fajok:

- Neotypus melanocephalus fürkészdarázs (még a virágon fertőzi a Maculinea hernyókat)

Ichneumon eumerus fürkészdarázs (már a Myrmica fészkekben fertőzi a Maculinea hernyókat, ehhez feromonok segítségével összeugrasztja egymással a hangyákat)

Microdon myrmicae zengőlégy (a lárvák Myrmica fészkekben a hangyafiasítás predátorai) 

Lehet vizsgálatokat terepen (főleg hegyvidékeken és lápréteken) és laborban is végezni. Gázkromatográfiás (GC/MS) vizsgálatokra is van lehetőség. 

A témáról további részletek olvashatóak PhD dolgozatomban és annak magyar nyelvű összefoglaló cikkében (és az utóbbi mellékletében), valamint a két anyag irodalomjegyzékében felsorolt cikkekben.

Utolsó módosítás: 2019. december 19., csütörtök, 23:54