Évkezdési tájékoztató az e-learning rendszerekről


A Debreceni Egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja (METK) folyamatosan készíti elő az e-learning rendszereket a 2020/2021-es tanév indulására. A rendszerek új infrastruktúrára való költöztetése és a verzió frissítése megtörtént, illetve minden olyan kurzus átköltöztetésre került, mely az elmúlt egy évben aktivitást mutatott. Az új rendszerekben új felhasználói felülettel találkozhatunk, erről rövid tájékoztatót a dokumentum végén talál.

Milyen teendőink vannak az e-learning kurzusainkkal évkezdéskor?

Ellenőrizzük, hogy kurzusunk rejtett vagy elérhető.

Az átköltöztetett kurzusok alapbeállításban rejtettek. A kurzus felületén - a lenti képen látható - jobboldali blokkban a “Legyen elérhető” gombot aktiválva tudjuk elérhetővé tenni adott kurzusunkat.

 

 

Ha a kurzus elérhető, akkor a blokkban ezt fogjuk látni:

 

Hallgatók beíratása az e-learning kurzusba

A hallgatók nincsenek beíratva sem az átköltöztetett, sem az újonnan létrehozott kurzusokba. A hallgatók beíratását a kurzus oktatója vagy a lokális adminisztrátor tudja elvégezni. A hallgatók beíratásához elsődlegesen a Neptun beíratási módszert ajánljuk (ennek leírását lásd a tájékoztató végén).

Hiányzó kurzusok

A 2020/2021 tanév 1. félévéhez folyamatosan központilag hozzuk létre az Ön szervezeti egységéhez tartozóan is az e-learning kurzusokat. Ha a későbbiekben további kurzusokra lesz szüksége, akkor azt a lokális adminisztrátora felé jelezze majd.

Archív rendszerek

Minden korábbi tartalom megtalálható az old.elearning.unideb.hu illetve old.elearning.med.unideb.hu címen elérhető archív rendszerekben. Fontos, hogy ezek a rendszerek már nem aktívak, ne használják őket oktatásra, nem készülnek mentések az itt elvégzett bármilyen változtatásról. Ezek a rendszerek archívak, amelyekben megtalálják a régi anyagaikat, amelyek szükség esetén áttehetők az új rendszerek kurzusaiba.

Új felhasználói felület

A nyíllal jelölt gombok közül a baloldali kék színű a Kurzuskezelés gomb, amellyel többek között a Kurzus beállításokat, a Kérdésbankot, a Résztvevőket, stb. érhetjük el. A jobboldali zöld gomb pedig a Szerkesztés bekapcsolása gomb, amelynek aktiválásával bekapcsoljuk a kurzusszerkesztés funkciókat.

A nyíllal jelölt hamburger gombbal meg tudjuk nyitni a piros kerettel jelölt blokkot, vagy be is zárhatjuk azt.

Az egyes tevékenységek szerkesztéséhez és az ahhoz tartozó funkciók eléréséhez a nyíllal jelölt fogaskerék ikont használva juthatunk el. A gombra kattintva megnyílik a piros keretben található menüsor.

Neptun-os beíratás leírása

A kurzus felületén a felső sorban található fogaskerekekre kattintva elérhetők a felhasználói hivatkozások.

Kurzus beállítások

 

A felhasználói hivatkozások között megtaláljuk a beiratkozási módszereket.

Beíratkozási módszerek

Amennyiben a hallgatók Neptun tantárgyfelvétel alapján kerülnek kurzusba, úgy a legegyszerűbb, ha a Neptun beiratkozást választjuk ki.

Neptun alapú beíratás

Ezt követően a plugin lekérdezi a Neptunból, hogy a kurzusba beíratott oktatóknak az aktuális félévben milyen kurzusai vannak és ezt egyetlen oldalon felsorolja. Itt jelölheti meg azt a kurzust vagy azokat a kurzusokat, amelyeknek a hallgatóit be szeretné íratni és minden ilyen kurzuskód választónégyzetét ki kell pipálnia.

További adatot és a tájékoztatót a távoktatási lehetőségekről a következő hivatkozáson talál: https://elearning.unideb.hu/tavoktatas

Ultima modificare: Tuesday, 1 September 2020, 09:30